2017. jún 02.

Szentgyörgyi palacsinta

írta: xgleam
Szentgyörgyi palacsinta

Ez a finomság valószínűleg, nem a híres magyar tudósról kapta a nevét. Végül is, nem a neve a legfontosabb, hanem az ízvilága, az pedig felejthetetlen, amit leginkább ennek a Gundel receptnek köszönhet. 

szentgyorgyi_palacsinta.jpg

Hozzávalók:

20 db palacsinta

5 db tojás

12 dkg porcukor

15 dkg vaj

15 dkg darált mandula

50 gramm mazsola

1 dl rum

2 dl tejszín

2 dl tej

1 citrom reszelt héja

2 csomag vaníliás cukor

2 evőkanál baracklekvár

10 dkg porcukor

Elkészítés:

A mazsolát előző napon rumba áztatjuk. A szokásos módon, 20 darab palacsintát sütünk. Négyet-négyet egymásra helyezünk, majd feltekerjük. A palacsinta roládból, 3 centiméteres darabokat vágunk, amit egy vajjal kikent jénai tálba, lazán, egymás mellé állítunk. A palicsnta végeket félretesszük.

Ezután a cukrot, vaníliás cukrot a tojássárgákkal habosra, majd a lágy vajjal, tejszínnel és a tejjel simára keverjük. Ehhez vegyítjük a palacsintavégeket, darált mandulát, rummos mazsolát, majd elkeverjük a masszában. Mindezt a palacsinták tetején, egyenletesen eloszlatjuk, kicsit megrázogatjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Addig sütjük, amíg a massza kicsit megköt.

Közben a tojásfehérjékből kemény habot verünk, cukorral, vaníliás cukorral és sárgabarackízzel ízesítjük, és a megsült palacsintákra terítjük.

Nem túl forró sütőben, aranysárgára sütjük. Tálalhatjuk porcukorral meghintve vagy langyos rummal meglocsolva, égve is felszolgálhatjuk.

Szólj hozzá