Szentgyörgyi palacsinta
Ez a finomság valószínűleg, nem a híres magyar tudósról kapta a nevét. Végül is, nem a neve a legfontosabb, hanem az ízvilága, az pedig felejthetetlen, amit leginkább ennek a Gundel receptnek köszönhet.
Hozzávalók:
20 db palacsinta
5 db tojás
12 dkg porcukor
15 dkg vaj
15 dkg darált mandula
50 gramm mazsola
1 dl rum
2 dl tejszín
2 dl tej
1 citrom reszelt héja
2 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál baracklekvár
10 dkg porcukor
Elkészítés:
A mazsolát előző napon rumba áztatjuk. A szokásos módon, 20 darab palacsintát sütünk. Négyet-négyet egymásra helyezünk, majd feltekerjük. A palacsinta roládból, 3 centiméteres darabokat vágunk, amit egy vajjal kikent jénai tálba, lazán, egymás mellé állítunk. A palicsnta végeket félretesszük.
Ezután a cukrot, vaníliás cukrot a tojássárgákkal habosra, majd a lágy vajjal, tejszínnel és a tejjel simára keverjük. Ehhez vegyítjük a palacsintavégeket, darált mandulát, rummos mazsolát, majd elkeverjük a masszában. Mindezt a palacsinták tetején, egyenletesen eloszlatjuk, kicsit megrázogatjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Addig sütjük, amíg a massza kicsit megköt.
Közben a tojásfehérjékből kemény habot verünk, cukorral, vaníliás cukorral és sárgabarackízzel ízesítjük, és a megsült palacsintákra terítjük.
Nem túl forró sütőben, aranysárgára sütjük. Tálalhatjuk porcukorral meghintve vagy langyos rummal meglocsolva, égve is felszolgálhatjuk.