Cseh krémes
Aki egyszer elkészíti, az sosem mond le, erről a rendkívül finom kényeztetésről. A legfinomabb, legpuhább, és a legkedveltebb sütemény az asztalunkon.
Hozzávalók:
Tésztához:
40 dkg liszt
15 dkg zsír!
3 evőkanál porcukor
2 db tojás sárgája
2 dl tejföl
1 csomag sütőpor
Krémhez:
1 liter tej
7 evőkanál liszt
25 dkg vaj
25 dkg porcukor
1 evőkanál kakaó
2 csomag vaníliás cukor
1/2 citrom leve
1 löttyintés rum
1 tábla keserű csokoládé
Elkészítés:
A tésztához szükséges hozzávalókat összekeverjük, jól meggyúrjuk, három felé osztjuk. Egy tepsi hátlapján, egyenként kisütjük a lapokat. 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt elkészül. Vigyázat, könnyen törik!
A hét evőkanál lisztet, 1,5 dl tejjel csomó mentesre keverjük. A maradék tejet feltesszük forrni, amint felmelegedett a tej, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztes masszát és alacsony tűzön, sűrűre főzzük. Félre tesszük és hagyjuk kihűlni. Közben a vajat, a cukorral habosra keverjük és a kihűlt krémet hozzáadva, tovább keverjük. Az elkészült krémet két felé osztjuk, az egyik felébe teszünk 2 csomag vaníliás cukrot és a fél citrom levét. A másik felébe belekeverjük a kakaót és a rumot.
Az alsó lapra tesszük a kakaós krémet, rátesszük a középső lapot, erre kerül a vaníliás krém, végül a harmadik lappal befedjük. A tetejét olvasztott csokoládéval vonjuk be és egy éjszakára betesszük a hűtőbe.
Hosszadalmas ugyan, de a lapokat előre is meglehet sütni, a krémmel való megtöltés után, még pár órát, várni kell a szeleteléssel.