2017. máj 25.

Kürtőskalács

írta: xgleam
Kürtőskalács

Hagyományosan a kerti sütőben

Ezt a finom tésztát, parázs fölött is elkészíthetjük, hiszen a kerti sütőben, nem csak a húst, de a kalácsot is megsüthetjük. Az anyák napjára kapott dorongokon, a hétvégén, el is készítettem a kürtöskalácsot.

kurtoskalacs.jpg

Hozzávalók:

25 dkg liszt

1,5 dl tej

1 db tojás és 1 tojássárgája

5 dkg cukor

6 dkg élesztő

10 dkg vaj

1/2 citrom reszelt héja

1 csomag vaníliás cukor

Szóráshoz:

barna cukor

fahéj

1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

Az élesztőt, pici cukor hozzáadásával, a meleg tejben futtassuk meg. Adjuk hozzá a lisztet, a maradék cukrot, vaníliás cukrot, és a maradék tejet. Indítsuk be a gépet, majd pár fordulat után, adjuk hozzá a tojást, és a tojássárgáját, valamint a maradék tejet is.

Készítsünk nagyon jól kidolgozott tésztát, ami kicsit keményebb lesz a megszokottnál. Amint a tészta leválik a tál faláról, állítsuk le a gépet, takarjuk le konyharuhával, és kelesszük 3 órán keresztül.

A cukrot keverjük össze a vaníliás cukorral és a fahéjjal, majd terítsük el tálcán. A dorongokat bőségesen kenjük be olajjal.

Borítsuk a megkelt tésztát kissé lisztezett deszkára, és osszuk négy felé. A tésztából, ujjnyi széles hengert sodrunk, amit megszakítás nélkül csigavonalban a dorongra tekerünk. Párszor görgessük végig az asztalon a dorongot, így a tészta teljesen befedi.

kurtoskalacs-01.jpg

A tésztákat kenjük le olajjal, és forgassuk apró szemcséjű kristálycukorba. Parázs fölé helyezve, állandó forgatás mellett sütjük, közben kenegessük olvasztott vajjal. Nagyjából 10-15 perc alatt sül készre.

A dorongot tartsuk függőlegesen, ütögessük a deszkához, és rázzuk le, az elkészült kalácsot.

Szólj hozzá

édességek egyszerű ételek kürtőskalács székely kalács