Sárgabarackos gombóc
Sárgabarackból nem csak lekvár, hanem gombóc is készülhet. A tésztája puha, könnyű és egyszerű összeállítani. Hölgyeim itt a sárgabarack szezon, gombócra fel!
Hozzávalók:
25 dkg túró
16 dkg liszt
6 dkg ráma
1 db tojás
1 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
3 cl rum
csipet só
10-12 szem sárgabarack
Elkészítés:
A túrót áttörjük, majd az olvasztott Ramával, tojással és a tojássárgával összekeverjük, ezután belekeverjük a reszelt citromhéjat, rumot, egy csipetnyi sót és a lisztet. Közepes keménységű tésztát gyúrunk, majd 1 órán át a hűtőben pihentetjük.
Közben a zsemlemorzsát megpirítjuk. Az sárgabarackot megtisztítjuk és megmossuk.
A tésztából tenyérnyi pogácsákat formázunk, 1-1 barack szemet teszünk rájuk, majd gombócokat formázunk belőlük. Enyhén gyöngyöző, sós vízben nagyjából 15 percig főzzük.
Kivesszük, és az előkészített pirított zsemlemorzsába forgatjuk. Tálalásnál vaníliás cukorral elkevert porcukorral kínáljuk.