Sajtos pogácsa
Ízletes pogácsa ami, ráadásul napokig puha és foszlós. Kitűnő ötlet vendégek fogadására, a reggeli tea mellé, vagy csak nassolni.
Hozzávalók:
500 gramm liszt átszitálva
250 gramm margarin
2 db tojás
2 dl tejföl
1/2 dl kéz meleg tej
3 dkg élesztő
csipetnyi cukor
200 gramm reszelt sajt, ízlés szerint
1 kávéskanál só
1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
Csipetnyi cukor hozzáadásával, a langyos tejben futtassuk meg az élesztőt.
Közben az átszitált lisztet, a puha margarint, a két tojást, tejfölt, sót és a felfuttatott élesztőt alaposan összedolgozzuk. Fóliával letakarjuk és legalább 2 órára, de legjobb, ha egy éjszakára, a hűtőbe tesszük.
A sajtból tegyünk félre annyit, amennyivel a tetejét megszórjuk.
Másnap, lisztezett felületre borítjuk, kinyújtjuk és megszórjuk a reszelt sajt felével. Félbehajtjuk, ismét kinyújtjuk és megszórjuk a maradék reszelt sajttal.
Megint félbe hajtjuk, kinyújtjuk, és tetszőleges méretűre szaggatjuk. Papírral bélelt tepsire fektetjük, a tetejét megkenjük a felvert tojással, megszórjuk a félretett reszelt sajttal és szezámmaggal. Egy óra kelesztés után, 190 fokra előmelegített sütőben, nagyjából 15 perc alatt szép pirosra sütjük.