2017. sze 13.

Sajtos pogácsa

írta: xgleam
Sajtos pogácsa

Ízletes pogácsa ami, ráadásul napokig puha és foszlós. Kitűnő ötlet vendégek fogadására, a reggeli tea mellé, vagy csak nassolni.

sajtos_pogacsa.jpg

Hozzávalók:

500 gramm liszt átszitálva

250 gramm margarin

2 db tojás

2 dl tejföl

1/2 dl kéz meleg tej

3 dkg élesztő

csipetnyi cukor

200 gramm reszelt sajt, ízlés szerint

1 kávéskanál só

1 tojás a kenéshez

Elkészítés:

Csipetnyi cukor hozzáadásával, a langyos tejben futtassuk meg az élesztőt.

Közben az átszitált lisztet, a puha margarint, a két tojást, tejfölt, sót és a felfuttatott élesztőt alaposan összedolgozzuk. Fóliával letakarjuk és legalább 2 órára, de legjobb, ha egy éjszakára, a hűtőbe tesszük.

A sajtból tegyünk félre annyit, amennyivel a tetejét megszórjuk.

Másnap, lisztezett felületre borítjuk, kinyújtjuk és megszórjuk a reszelt sajt felével. Félbehajtjuk, ismét kinyújtjuk és megszórjuk a maradék reszelt sajttal.

sajtos_pogacsa-01.jpg

Megint félbe hajtjuk, kinyújtjuk, és tetszőleges méretűre szaggatjuk. Papírral bélelt tepsire fektetjük, a tetejét megkenjük a felvert tojással, megszórjuk a félretett reszelt sajttal és szezámmaggal. Egy óra kelesztés után, 190 fokra előmelegített sütőben, nagyjából 15 perc alatt szép pirosra sütjük.

 

Szólj hozzá

sós pogácsa egyszerű egyszerű ételek sós sütemények gyors sütik