Epres gombóc
Az eper szezon legjobb desszertje, puha, könnyű és nagyon egyszerű összeállítani a tésztát.
Hozzávalók:
25 dkg túró
16 dkg liszt
6 dkg Ráma
1 db tojás
1 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
csipet só
10-12 szem nagyobb eper
Elkészítés:
A túrót áttörjük, majd az olvasztott Ramával, tojással és a tojássárgával összekeverjük, ezután belekeverjük a reszelt citromhéjat, egy csipetnyi sót és a lisztet. Közepes keménységű tésztát gyúrunk, majd 1 órán át a hűtőben pihentetjük.
Közben a zsemlemorzsát megpirítjuk. Az epret megtisztítjuk és megmossuk.
A tésztából tenyérnyi pogácsákat formázunk, 1-1 eper szemet teszünk rájuk, majd gombócokat formázunk belőlük. Enyhén gyöngyöző, sós vízben nagyjából 15 percig főzzük.
Kivesszük, és az előkészített pirított zsemlemorzsába forgatjuk. Tálalhatjuk vaníliás cukorral elkevert porcukorral vagy eperszósszal.